Bútor Róbert


Nyíregyháza Rallye után
 Egy komoly versenyen vagytok túl
Nagyon jól választottunk, pontosabban nagyon jól hozta az élet, hogy ezen a versenyen mehettünk először ezzel az autóval. Mind a verseny rendezése, mind a pályák színvonala, mind a gyorsasági össztáv, Európa-bajnoki futamhoz méltó volt. Minden, ami egy jó autóversenyben benne van, az itt most meg volt és egy fárasztó, kemény, nehéz versenyt tudtunk végigcsinálni. Nagyon fontos volt, hogy végigcsináljuk, hiszen a Peugeot-tól ezért kaptuk a lehetőséget! Elrajtoltunk és a végén célba értünk, de ezalatt rengeteg dolog történt, rengeteg nehezítő körülmény volt!
A teszt után azt mondtad a Peugeot 208 R2-ről, hogy egy jól autózható versenyautó. Változott a véleményed 220 versenykilométer után?
Nem változott! Ízig-vérig versenyautó! Nagyon jól reagál a beállításokra, minden pilóta önmagára tudja állítani, minden klikkelés a gátlókon érezhető az autó viselkedésén. Mi a teszten egy jó beállítást találtunk, ezen nem is változtattunk. Végig azzal a set-uppal mentem, amit Cereden belőttünk. A gumiválasztásom is az volt, amit előzetesen elterveztünk, még akkor is, ha ezzel szinte senki sem értett egyet a kupában indulók közül. Előre kemény gumit választottam, hátra pedig puhát. Szerintem tökéletes választás volt, véleményem szerint, így volt a leggyorsabb az autó, de a határait még nagyon nem értem el.
Voltak kisebb technikai problémáink, de ezek a versenyzésünket nem hátráltatták. Apró elektromos problémák voltak a verseny vége felé! Az autó ezeken kívül tökéletesen működött végig és én végig élveztem az egész versenyt! A TRT csapata pedig kiváló munkát végzett.
Persze voltak negatívumok is, ami miatt hamar vége lett a versenyünknek, hiszen a második kör első, 25 km hosszú gyorsaságijának az utolsó 15 kilométerét fék nélkül kellett teljesítenünk. Gyakorlatilag itt elúszott a kategória győzelem lehetősége. Majdnem két perccel jöttünk rosszabb időt, mint a kategória eleje. Komoly harcban voltunk Klausz Kristóffal és Csomós Mikivel. Jó kis csata lett volna…  A fiúk az első két gyorson nagyon keményen kezdtek, az Én általam kitalált tempó az első 25 km-es gyorsra például, nagyon kevésnek bizonyult! A második körre gondoltam ráteszek egy lapáttal, ami a loggok alapján sikerült is, de sajnos az agresszív vezetésemet a fék nem bírta L! A fékhiba után már nem volt értelme kockázatot vállalni. Ennyit nem lehetett behozni. Ettől függetlenül megpróbáltam végig a saját biztonságos tempómat autózni, de ez nem volt elég! Nyertünk gyorsaságikat, nem is egyet. Meg szerettem volna nyerni a versenyt, de a két fiatal huszár nagyon gyors volt! Nem nekik kellett lépést tartaniuk velem, hanem nekem velük! Ami egyrészről érthető, hiszen sokkal többet mentek már ezzel az autóval, mint én, másrészt minél veszélyesebb/rizikósabb egy pálya, ott aránylag lassabb vagyok, mint a többiek. Amikor viszont érzem a biztonságot, nincs veszély a pályán, akkor felgyorsulok. Sajnos nem vállalok el ötödikben már olyan szituációkat, amiket ők még huszonévesen, veszíteni való nélkül simán elvállalnak. És az is mindegy, hogy Skodában ülök, vagy R2-es autóban…, de ez így van rendjén!
A mádi pálya nekem nagyon bejött! Nagyon elememben voltam ott, jó volt rajta menni! A tréningen nem gondoltam, hogy lehet majd élvezni ezt a pályát, de a versenyen nagyon bejött! Ott tudtam egy kicsit nagyobbat faragni a hátrányunkból.
Így utólag, pár héttel a verseny után azt gondolom, hogy jövőre megpróbálom még egyszer! Ugyanebben a felállásban! Sokat fog számítani, hogy már ismerem a pályákat és fel vannak írva. Mentem rajtuk versenyautóval és szeretnék jövőre sokkal jobb eredményt elérni. Szeretném ugyan ezzel az autóval, navigátorral, csapattal megmérettetni magam az EB mezőnyben! Azt gondolom, hogy tudok én ezzel az autóval még gyorsabban is menni, de szükség volt erre a 2-300 versenykilométerre, hogy biztonságosan megérezzem az autó határait. Most célba kellett érnem, jövőre győzni szeretnék! Nem mindegy a célkitűzés! Nem mindegy, hogy az ember célba akar érni és nyerni szeretne, vagy mindenképpen nyerni szeretne!
Sajnáltam, hogy Jani nem tudott beszállni a csatába.
Nagyon nagy pechje volt! Az első gyorson elrontott egy kanyarkombinációt. Ráadásul egy olyan helyen, amiről ő is tudott, hogy vizes lesz. Azt gondolom, hogy ezt az autóismeret hiányára lehet visszavezetni! Ő is 50 kilométert ment vele a verseny előtt, de nem voltak korábbi tapasztalatai kétkerekes autóval! Azt gondolom nem volt vele tisztában, hogy egy ilyen vizes kombinációban mennyire vissza kell lassulni egy ilyen autóval, hogy ne csússzon meg. A kétkerekes tapasztalatlansága miatt hibázta be, sajnos!
Másnap pedig az első szakasz céljánál ugrott szét a motorja… Egy 45 kilométert futott vadonatúj motor lehelte ki a lelkét…
Nem tudja, hogy milyen időket ment volna, pedig ott töltötte a tréninget, a verseny hétvégét, de nincs egy rendes mért ideje sem,  ez nagyon rossz lehet.
Igazából én nem voltam közeli viszonyban Janival, de most 4-5 napot együtt töltöttünk. Egy helyen laktunk, együtt teszteltünk, aránylag sokat beszélgettünk. Szerintem jó hangulatú volt ez az együtt töltött idő! Közel sem volt annyira feszült, mint amikor anno az abszolút győzelemért ment. Igazán sajnáltam, mert azt gondolom, a két ’öreg’ jó kapcsolatban volt egymással ezen a versenyen. Sajnos a várt csata nem alakult ki.
Ami a célja volt a Peugeot részéről, hogy mi Janival részt vegyünk ezen a versenyen, az sajnos csak részben teljesült. Nem voltak annyira nyitottak a fiatalok a véleményünkre, mint amennyire mi gondoltuk, hogy nyitottak lesznek. Nem alakult ki az a nagyon jó viszony, ami kialakulhatott volna és én ezt nagyon sajnálom. Megtettem/megtettünk mindent, de nem feltétlenül talált nyitott fülekre… Inkább csak megverni akartak, mint tanácsot kérniJ!
Ettől függetlenül azt gondolom, hogy van két kiemelkedően ügyes srác az R2 mezőnyben, akik gyorsak! Ha jövőre EB futam lesz, akkor mindenképpen el kell ezen a futamon indulniuk és meg kell nézni, hogy hogyan tudnak helytállni.
Akkor elmondhatjuk: jöhet ide az EB mezőny? Tudunk EB futamot rendezni?
Biztos vagyok benne! A pályák, a rendezés teljesen megfelelt egy EB által támasztott követelményrendszernek! Más kérdés, hogy az etap arány is az volt… Indultam már EB-n és VB-n is, ott is mindenhol rengeteget kellett etapon autózni… Ez talán csak annak volt sok, aki nem volt külföldi versenyen. És azt is meg kell érteni, hogy ha Nyíregyháza központtal lehet egy ilyen rendezvényt tető alá hozni, akkor Nyíregyházán kell tartani a szervizparkot, vagy a Superspeciált. Gondolom, ennek van gazdasági alapja és oka és ezt el kell fogadni.
Nagyon pozitív volt minden! Nem volt csúszás, minden percre pontosan történt. Amikor sajnos elmaradt szombat este a mádi szakasz, akkor volt alternatív útvonal, kinyomtatva azonnal megkaptuk. Nem kellett kérdezni semmit, a navigátorok megkapták az eligazítást! Én ilyen zökkenőmentes lebonyolítását egy elmaradt szakasznak még sehol nem tapasztaltam! Csodálkoztam is, hogy ez ennyire frappánsan megoldható! Mindamellett teljesen jó döntést hoztak, mindegy, hogy ki mit mond az internet világában! Azzal egy versenyt eldönteni, hogy ki mennyire mer gyorsan menni a tej ködben, kockáztatva a saját és mások testi épségét, nincs értelme! Hatalmas különbségek alakulhattak volna ki és nem a leggyorsabb nyerte volna a versenyt! Jó döntés volt! Még az előző szakaszon át lehetett menni, bár versenyzői szemmel már élvezhetetlen volt. De az utolsóra már nem lett volna szabad rámenni! Öt métert sem lehetett látni. Jó döntést volt, hiszen egy ilyen hosszú versenyen egy-két gyorsot ki lehet venni, ha szükséges. Máshol is kiveszik! Ha sok néző van, azért, ha a biztonság azt indokolja, azért. Tökéletesen megoldották!
De már a gépátvételen is látszott valami változás! 7:00-kor voltunk az adminisztratívon és 7:00-kor mindenki a helyén volt. Oda tudtál menni, át tudtad venni a papírjaidat. Mindenki ott volt, várták a versenyzőket!
A 25 kilométeres pálya VB színvonalú volt! Sajnos nem tudták három hónappal a verseny előtt lezárni. Ez látszott abból is, hogy a tréningen az első menetnél rengetegen elszáguldottak mellettünk kész itinerrel. Úgy látszik, hogy sajnos a versenyzőknek szükségük van egymással szemben előnyre és nem bírják elviselni azt, ha háromból kell menni. Sajnos ezen nem tudnak a rendezők változtatni, pedig szerintem ez nagyon felborítja az erőviszonyokat! A Peugeot kupán belül is itt kell a legnagyobbat változtatni, kizárással kell szankcionálni a tiltott tréninget. Nem mindegy, hogy háromszor mész át egy új pályán 50 km/órával, vagy 10-20-szor 100-130 km/órával!!
És a futamon egy nagyon komoly bajnoki végjáték zajlott…
Mennyire figyeltetek erre a versenyzésetek közben?

Végig néztük etapokon az időket. Óriási harcot vívtak egymással Frici és Bandi! Hihetetlen, hogy egyikőjük sem hibázott! Olyan koncentráció kell ehhez, amit nagyon kevesen tudnak végig csinálni és közben olyan tempót mentek mindketten, hogy senki más nem tudta velük a lépést tartani! Ők ketten elugrottak most a mezőnytől! Tényleg nyerni akartak és tényleg apait-anyait beleraktak! Mindketten megérdemelték volna a bajnoki címet az éves összteljesítményük alapján! Azt gondolom, Frici sem szomorkodhat, hiszen ebben a helyzetben ugyanolyan értékű a második hely, mint az első. Hatalmas csata volt, hatalmas sportértékkel bírt ez a küzdelem! Koncentráltan, hibátlanul, vicsorogva! Nekem mindketten bajnokok!
Ott a nevetek a Mikulás Rallye nevezései között… 4 éve Mitsubishivel megnyerted ezt a versenyt…
Akkor az egy jó pillanat volt és nagyon nagy sár! :) Igazi dágvány volt és én azt nagyon szeretem. Az autó is hibátlan volt, gumit is jól választottunk, minden nagyon kiadta.
Az utóbbi években is odaférünk az elejébe, de nyerni nem sikerült. Mindenképp az élvezet játssza majd a fő szerepet, hiszen újra beleülhetek a Skodába, ami egy szenzációsan jó autó és szeretném élvezni minden percét. Remélem a nézők is élvezni fogják! Remélem, hogy lesznek nézők! Sajnos nem sok néző van és egy picit visszatérve Nyíregyházára: ott sem volt sok néző! Attól függetlenül, hogy milyen jó verseny volt, nehezen nézhető volt. Kevés helyre lehetett odaérni és azok is viszonylag látványtalan helyek voltak.
Remélem, hogy a Mikulás Rallye-ra sokkal többen eljönnek, mert ez egy látványos verseny lesz! Jó lenne sok néző előtt autózni!
Köszönöm még egyszer a lehetőséget a Peugeot-nak, a Total-nak, a Pirelli-nek és a TRT-nek!!
Friss hírek
2024.04.12-14. Rallye Hungary Veszprém
2023.12.08-10. Mikulás Rallye
2023.09.08-10. WHB Győr Rallye
2023.08.04-06. Veszprém Rallye
2023.06.22-24. Mecsek Rallye
2023.03.31.-04.02. Székesfehérvár Rallye
2022.11.26-27. Rally Show Santa Domenica
2022.07. Székesfehérvár-Veszprém Rallye
2022.06. Mecsek Rallye
2022.06. Új támogatók
2022.05. Cered WRC teszt
2022.04. Elkészült a WRC
2022.04. Rallye Croatia
2022.04. Cered Peugeot teszt
2021.10. Rally Hungary
2021.08. ZEG Rally Show
2021,07,Székesfehérvár-Veszprém Rallye
2021.06. Mecsek Rallye
2020.12. Mikulás Rallye
2020.07. Salgó Rallye
2019.12. Mikulás Rallye
2019.11. Nyíregyháza Rallye
2019.07.Veszprém Rallye
2019.04. Miskolc Rallye
2018.12. Mikulás Rallye
2018.11. Nyíregyáza Rallye után
2018.11. Nyíregyáza Rallye előzetes riport
2018.07. Veszprém Rallye
2018.05. Szombathely Rallye
2017.12. Mikulás Rallye
2017.10. Mecsek Rallye
2017.07. Veszprém Rallye
2017.06. Skoda Fabia R5
2017.04. Ózd Rallye
2016.10. Mecsek Rallye
2016.04. Eger Rallye
2016.03.
2016.02.
2015.10. Mecsek Rallye
2015.10. Mecsek Rallye előzetes
2014.12. Mikulás Rallye
2014.10. Mecsek Rallye előzetes
2014.08. Baranya Kupa összefoglaló
2014.01. A végső döntés
2013.12. Itt a vége
2013.11. Mecsek Rallye összefoglaló
2013.11. Mecsek Rallye előzetes
2013.10. Budapest Rallye összefoglaló
2013.10. Budapest Rallye előzetes
2013.09. Kassa Rallye összefoglaló
2013.09. Kassa Rallye előzetes
2013.07. Veszprém után
2013.07. Veszprém Rallye összefoglaló
2013.07. Murva teszt
2013.06. Nehéz döntés
2013.05. Miskolc Rallye összefoglaló
2013.05. Miskolc Rallye előzetes
2013.04. Eger Rallye összefoglaló
2013.04. Peugeot 207 teszt
2013.03. Peugeot 207 S2000!
2013.03. Bevezető
2013.02. 2013-as tervek II.
2013.01. Tatabánya rallye és 2013.
2012.10. Komló rallye összefoglaló
2012.09. Kassa rallye összefoglaló
2012.08. Arad rallye összefoglaló
2012.07. Veszprém rallye összefoglaló
2012.06. Mecsek rallye összefoglaló
2012.05. Bükfürdő Rallye összefoglaló
2012.05. Bükfürdő Rallye teszt
2012.03. Mitsubishi aszfalt teszt
2011.09. Mecsek Rallye összefoglaló
2011.08. Arad Rallye összefoglaló
2011.07. Veszprém Rallye összefoglaló
2011.06. Bükfürdő Rallye összfoglaló
2011.05. Miskolc Rallye összefoglaló
2011.03. Eger Rallye összefoglaló